Prísady k polievke:
rastlinný olej
polievková lyžica múky
lyžička rasce
štipka mletého čierneho korenia
štipka mletej červenej papriky
na hrot noža pálivej mletej papriky
soľ podľa potreby
1 - 2 zemiaky nakrájané na kocky
2 - 3 vajcia
štipka vegety
Na troške oleja opražíme múku, podlejeme vodou, približne 0,5 litra, necháme zovrieť dohladka. Pridáme rascu, mleté čierne korenie, štipľavú a sladkú papriku, soľ, opäť zovrieme. Podlejeme takým množstvom vody, koľko polievky si želáme mať (1 - 2 litre) a necháme zovrieť.
Pridáme zemiačky a necháme variť. Medzitým v miske rozšľaháme vajcia s vegetou. Keď sú zemiačky uvarené do mäkka, po troške nalejeme vajcia do vriacej polievky. Necháme variť ešte pár minút a hotovo. Otázka pol hodinky :-)
Prísady na granadír:
0,5 kg zemiakov
200 g drobných bezvaječných cestovín
2 ks cibule
rastlinný olej
mletá červená paprika
nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať
V jednom hrnci uvaríme cestoviny (fliačky), v druhom hrnci uvaríme zemiaky v šupke (alebo už rovno ošúpané a pokrájané na kocky) do mäkka.
Vo väčšom kastróle na rozohriatom rastlinnom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku. Pridáme zemiaky, cestovinové fliačky, dobre premiešame, chvíľu spolu opekáme, potom osolíme, pridáme petržlenovú vňať, premiešame a môžeme podávať. Ešte teplé.
Najlepšie s nakladanými uhorkami. Alebo s nastrúhanou cviklou a mrkvou :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára