sobota 8. februára 2014

Jednoduché menu na sobotu - Rascová polievka s vajcom a Granatiersky pochod

Keď sa človeku nechce, aj takáto jednoduchá zostava dokáže príjemne zasýtiť jeho hlad :-)

Prísady k polievke:
      rastlinný olej
      polievková lyžica múky
      lyžička rasce
      štipka mletého čierneho korenia
      štipka mletej červenej papriky
      na hrot noža pálivej mletej papriky
      soľ podľa potreby
      1 - 2 zemiaky nakrájané na kocky
      2 - 3 vajcia
      štipka vegety

Na troške oleja opražíme múku, podlejeme vodou, približne 0,5 litra, necháme zovrieť dohladka. Pridáme rascu, mleté čierne korenie, štipľavú a sladkú papriku, soľ, opäť zovrieme. Podlejeme takým množstvom vody, koľko polievky si želáme mať (1 - 2 litre) a necháme zovrieť.

Pridáme zemiačky a necháme variť. Medzitým v miske rozšľaháme vajcia s vegetou. Keď sú zemiačky uvarené do mäkka, po troške nalejeme vajcia do vriacej polievky. Necháme variť ešte pár minút a hotovo. Otázka pol hodinky :-)




Prísady na granadír:
      0,5 kg zemiakov
      200 g  drobných bezvaječných cestovín
         2 ks cibule
                 rastlinný olej
                 mletá červená paprika
                 nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať

V jednom hrnci uvaríme cestoviny (fliačky), v druhom hrnci uvaríme zemiaky v šupke (alebo už rovno ošúpané a pokrájané na kocky) do mäkka.

Vo väčšom kastróle na rozohriatom rastlinnom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku. Pridáme zemiaky, cestovinové fliačky, dobre premiešame, chvíľu spolu opekáme, potom osolíme, pridáme petržlenovú vňať, premiešame a môžeme podávať. Ešte teplé.

Najlepšie s nakladanými uhorkami. Alebo s nastrúhanou cviklou a mrkvou :-)


Žiadne komentáre: