Vypožičala som si arabskú kuchársku knihu a pár receptíkov ma zaujalo. Tento je jeden z nich, pochádza z Libanonu a už ho mám aj odskúšaný. Podľa mňa a mojich troch kritikov bolo fajnučké :-)
1-2 menšie kurčatá
6 strúčikov cesnaku
6 lyžíc olivového oleja
šťava z 2 citrónov
mleté čierne korenie
soľ
Postup práce:
Kurčatá očistíme a naporcujeme podľa vlastného gusta. Dôkladne všetky časti potrieme soľou a čiernym korením. Do väčšej misky pretlačíme všetok cesnak, pridáme olivový olej a citrónovú šťavu, spolu premiešame a v tejto omáčke marinujeme mäso aspoň 1 hodinu. (ja som si odskočila na 3 hodinky preč, a nevadilo:+) Potom sa má mäso buď grilovať na naolejovanom rošte dozlatista, pričom sa potiera marinádou alebo sa pečie na drevenom uhlí do mäkka. U mňa to znamenalo upiecť na pekáči v elektrickej rúre pri 200°C, počas pečenia párkrát potrieť marinádou a dokončiť pečenie na stupni na grilovanie. Mäsko bolo úžasné :-)
Podľa originálneho receptu sa k tomuto mäsku podáva buď ryža "mufafal", alebo varené zemiaky,
u nás to bola zemiaková kaša s hlávkovým šalátom v octovom náleve.
u nás to bola zemiaková kaša s hlávkovým šalátom v octovom náleve.
2 šálky ryže
2 polievkové lyžice ghee
3 šálky teplej vody
soľ
Postup práce:
Ryžu namočíme do studenej vody, premiešame, scedíme a opäť prepláchneme pod tečúcou vodou. Následne ju necháme odkvapkať. Ghee rozohrejeme na panvici, pridáme ryžu a 2 minúty miešame, kým nebudú všetky zrnká ryže obalená tukom. Následne ich zalejeme horúcou vodou a osolíme. Pred dosiahnutím bodu varu ryžu občas premiešame, potom na panvicu položíme pokrievku a na miernom ohni varíme 20 minút. Uvarenú ryžu stiahneme z ohňa a necháme odstáť v zakrytej panvici ďalších 10 minút. Pred podávaním ryžu dôkladne premiešame, aby sme z nej vypustili paru a ryža sa nelepila.
A čo je Ghee?
1/2 kg kravského masla zohrejeme v hlbokej panvici a pozvoľna privedieme k varu. Potom plamen znížime, pozvoľna varíme a z času na čas odstránime penu, ktorá sa na vrchu vytvorí. Celú dobu varu maslo neustále sledujeme, aby sa nám nepripálilo. Maslo si musí zachovať pôvodnú žltú farbu. Keď sa z neho voda úplne odparí, panvicu stiahneme z plameňa a vzniknutú maslovú hmotu prelejeme cez riedke plátno do zohriatej keramickej nádoby. Necháme ho vychladnúť, dobre utesníme a skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Takto spracovanú hmotu treba spotrebovať najneskôr do 1 mesiaca od uvarenia.
(...recepty a informácie čerpané z knihy Arabská kuchařka od Renáta Janů)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára