Pre rodičov na návšteve sa treba pokúsiť pripraviť to najlepšie, čo dokážem, takže poďme na domácu kuraciu polievku a lá francúzska kuchyňa... :+)
trupy z jedného kuraťa
3,5 litra vody
4 stonky zeleru nakrájané na kolieska
1 šálka nakrájanej mrkvy
1 veľká nakrájaná cibuľa
2 polievkové lyžice soli
3 kusy bobkového listu
4 strúčiky cesnaku, roztlačené
4 guľky čierneho korenia
Postup prípravy:
Vo väčšom hrnci do 3,5 litra vody pridáme kurča a necháme vodu zovrieť. Keď sa na hladine vytvorí pena, odstránime ju a pridáme všetky ďalšie prísady polievky. Necháme, nech sa vývar varí na slabom ohni, až kým sa z pôvodného množstva vody aspoň tretina neodvarí. Pokojne aj pol dňa, neponáhľame sa, aby sa chute dobre preniesli. Napokon polievku precedíme a môžeme buď okamžite použiť do polievky, s natrhaným vareným mäsom, trochou zeleniny a cestovinami. Alebo ju môžeme schladiť a odložiť do chladničky (spotreba do týždňa), prípadne do mrazničky (spotreba do 3 mesiacov) a v budúcnosti použijeme na základ ďalších vynikajúcich domácich jedál :+)
Podľa francúzskej kuchyne tvorí základ slepačieho vývaru okrem kuracieho mäsa/kostí cibuľa, mrkva a zeler, no my môžeme použiť akúkoľvek zeleninu, podľa vlastného výberu. Ja som do tejto várky napríklad pridala aj dve kolieska zázvoru, keďže máme práve chrípkové obdobie, tak nech nás aspoň trocha chráni ;-) Akurát, soli by som dala menej, lebo mne osobne prišla polievka slanšia než som zvyknutá.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára